Planteigenschappen
Een stukje Geschiedenis:
Rabarber is al reeds 5000 jaar bekend bij de mens. De Chinezen hebben de plant uit de steppen van Azië gehaald en haar op de hellingen van het Chinese rijk aangeplant. Uit de wortel werd een krachtig purgeermiddel gewonnen, hieruit werden medicijnen gemaakt en dat gebeurt tot op de dag van vandaag. Rond 1600 ontdekte Gerarde in Engeland dat men de bladstelen kon eten zoals snijbiet en spinazie. In Nederland dateert de teelt als groentegewas rond 1900.
Rabarber is een overblijvende, winterharde plant met massieve, zetmeelrijke wortelstokken. Deze wortelstokken bevatten een bittere stof, Anthrachinon, die ook in geneesmiddelen wordt verwerkt. In het najaar sterft het bovengrondse gedeelte van de plant af.
De vermeerdering geschiedt voornamelijk door het scheuren van de pollen, dus op een vegetatieve manier.
Vermeerdering door zaad is een minder geschikte manier, het is een kruis bestuivend gewas en geeft een mengelmoes van verschillende typen planten. Rabarberzaad zijn gevleugelde, driekantige vruchtjes die gemakkelijk door de wind verspreid worden.
Uit de ogen op de wortelstokken ontwikkelen zich stevige stelen met grote mooie bladeren. Stelen die 10 tot 35 dagen oud zijn leveren de beste consumptiekwaliteit. Eind augustus/september stopt de groei. Oudere stelen bevatten meer oxaalzuur. Rabarber bevat relatief veel appelzuur, wat weer een gezonde bloed reinigende werking heeft op onze hart- en bloedvaten.
Giftig na 21 juni?
Er wordt wel eens beweerd dat je na 21 juni, -de langste dag-, geen rabarber meer kunt eten omdat deze dan te veel oxaalzuur zou bevatten. Dit is niet zo, het is een fabeltje. Dat is alleen bij stelen die lang op het veld blijven staan, houterig worden en dan neemt de hoeveelheid oxaalzuur, wat de plant van nature bevat, ook toe.
Het is wel zo dat de plant na de langste dag weer energie gaat opbouwen in het wortelstelsel voor het volgend seizoen. Dus je kunt vanaf 21 juni met een gerust hart rabarber blijven eten.
Sommige rassen ontwikkelen bloemknoppen, de vorming hiervan is sterk afhankelijk van het ras, het land en het klimaat waar de plant staat.
De bloemknoppen worden ook wel in een jong stadium geoogst en als delicatesse gegeten.
Bij de teelt van rabarber worden deze bloemstengels in zijn geheel uit de plant verwijderd. Dit om te voorkomen dat er te veel energie naar de bloemstengel gaat.
De samenstelling van 100 gram rabarber: